Zapewnienie gościom restauracji komfortowego spożywania zamówionych tam posiłków to sprawa pierwszorzędna. Niestety, nawet najwykwintniejsze i najsmaczniejsze danie nie smakuje tak dobrze, gdy jedzone jest przy źle dobranym stole. Odpowiednie wymiary stołu są bardzo ważne.
Na początku musisz zastanowić się, czy chcesz, by w twojej restauracji były stoły okrągłe, kwadratowe czy też prostokątne. Dwa ostatnie warianty mają to do siebie, że łatwiej wpasować je w pomieszczenie zaadaptowane na lokal, są bowiem one o wiele bardziej ustawne. W razie rezerwacji na większą ilość osób możesz też zestawić ze sobą kilka takich stołów w większy prostokąt czy w kształt liter U lub L.
Jeśli wymarzyłeś sobie do swojej restauracji stoły okrągłe, które – nie da się ukryć – kojarzone są z lokalami o wyższym standardzie, musisz być pewien, że po ich wstawieniu pozostanie między nimi na tyle dużo miejsca, by przechodzenie między nimi nie było uciążliwe dla kelnerów oraz klientów.
Niezmiernie ważne jest zapewnienie każdemu z gości restauracji przynajmniej minimalnej przestrzeni do spożywania posiłku. W zależności od typu lokalu gastronomicznego, rozróżniamy tu trzy standardy wymaganej przestrzeni dla jednej osoby. Jeśli zamierzasz otworzyć bar typu fast-food, w którym rotacja klientów jest dość szybka, dla każdej osoby powinieneś przewidzieć przy stole szerokość minimum 50cm. Ludzie przychodzący do takich lokali najczęściej nie zasiadają w nich długo, zależy im na w miarę szybkim zjedzeniu prostego i w miarę taniego posiłku, dlatego też nie będą zwracać aż takiej uwagi na komfortowe zjedzenie lunchu czy obiadu.
Jeżeli jednak masz taką możliwość, warto zdecydować się na typowy standard restauracyjny, który wynosi 60cm, który wybierany jest do większości tego typu lokali. Otwierając ekskluzywną restaurację musisz liczyć się z tym, że klienci będą oczekiwać wyższego standardu, oscylującego wokół 70cm przeznaczonych dla jednego gościa przy stole.